header image

Bouw reversible parkeergarage Wegastraat gestart

Maandag 11 september 2023

De bouw van parkeergarage de wega.punt in de Binckhorst Den Haag is officieel van start gegaan. Op 1 september heeft aannemer De Vries en Verburg de sleutels ontvangen. De parkeergarage hoort bij het iets verderop gelegen en eveneens in aanbouw zijnde Eenheidsbureau Politie Den Haag. Bijzonder is dat het parkeergebouw zo is ontworpen dat reversible herbestemming in de toekomst mogelijk is.

Herbestemming

In eerste instantie was het idee binnen het ontwerpteam om alleen de kelder van het bestaande kantoorgebouw te hergebruiken als fundering voor een nieuwe parkeergarage. Tijdens het ontwerpproces ontstond echter het idee om het hele gebouw te hergebruiken, strippen en transformeren naar een parkeergebouw.

Reversible ontwerp

De open ruimtes zijn gevuld met een demontabele staalconstructies en lichte vloeren en op enkele plekken stalen roostervloeren in de hellingbanen. Deze toegevoegde constructie van de hellingbanen kan er later ook weer uit, zodat het gebouw weer heel eenvoudig kan worden teruggetransformeerd, ofwel omkeerbaar (reversible) kan worden herbestemd, naar volledig kantoorgebouw.

Duurzame mobiliteit

De wega.punt parkeergarage zal plaats bieden aan 500 auto’s en faciliteert duurzame mobiliteit, onder andere met behulp van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Groenvoorzieningen op dak en rondom het gebouw en een moderne, strakke gevel van geperforeerd aluminium zorgen ervoor dat het ontwerp goed bij de omgeving past.

De bouw van de wega.punt parkeergarage zal naar verwachting ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Het 48.000 m2 grootte Eenheidsbureau Politie Den Haag is over drie jaar gereed. De eerste paal daarvan is eerder deze zomer de grond in geslagen.

 

Projectpartners: architectenbureau cepezed, IMd Raadgevende Ingenieurs, De Vries en Verburg, Nelissen ingenieursbureau, Ingenieursbureau Multical, Politie Eenheid Den Haag, Gemeente Den Haag

Overige foto’s

Overige berichten