
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
De constructie van het Duurzaamheidspaviljoen op Building Holland 2010 bestaat uit slechts dunne staalprofielen. Normaal worden deze niet voor constructies gebruikt; IMd Raadgevende Ingenieurs past de producten van hoofdsponsor Kingspan toe om aan te tonen dat er extreem licht kan worden geconstrueerd. Het ingenieursbureau is co-founder van het paviljoen. Ook is directeur ir.Pim Peters een van de sprekers tijdens het driedaagse bouwevenement. "Ik schat dat we in totaal 50 procent minder staal gebruiken."
Vanaf dinsdag is het paviljoen drie dagen lang hét centrum van duurzaamheid. Ook het grote paviljoen zelf is een toonbeeld van milieuvriendelijkheid: licht, demontabel en volledig herbruikbaar. De dunne profielen worden normaal gebruikt als gevelstijl. Toch is de toepassing als constructie zeker geen gimmick, zegt Peters: "Voor duurzaamheid is innovatie nodig. En innovatie betekent grenzen verkennen. Zo’n paviljoen is daarvoor heel geschikt."
De kolommen bestaan uit twee gekoppelde C-profielen. Diezelfde profielen vormen ook de liggers, die aan weerszijden langs de kolommen als ‘doorgaand’ zijn uitgevoerd. Draadeinden zorgen voor een momentvaste koppeling en daarmee voor stabiliteit als ongeschoorde portalen. In de andere richting hebben windverbanden die functie. X-dek-dakpanelen vormen de verdiepingsvloer. Dankzij het gebruik van de volgeschuimde stalen dakplaten zijn gordingen niet nodig. Ook op die manier wordt flink op de hoeveelheid materiaal bespaard.
Voor de productie van de koudgewalste profielen is veel minder energie nodig dan voor traditionele stalen profielen, zegt Peters. "Door hun geringe gewicht kost het ook veel minder energie om ze te bewerken en ermee te bouwen." Rekenregels voor het specifieke gebruik als constructiemateriaal zijn afwijkend en complex ten opzichte van die voor normaal warmgewalst constructiestaal. Het paviljoen is ontworpen door ir. Harry van Heeswijk van architectenbureau An Archi b.v.
Building Holland 2010 combineert de evenementen BouwRAI, Urban Design en Gebouwtechniek. In het Duurzaamheidspaviljoen worden innovatieve en duurzame bouwsystemen gepresenteerd voor gevels, daken en vloeren. Op de eerste verdieping worden presentaties en workshops gehouden. De beurs is van 13 tot 15 april in de Amsterdamse Rai. Het paviljoen bevindt zich in Hal 11, stand 502.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!