header image

Constructie Duurzaamheidspaviljoen bespaart 50% staal

Donderdag 8 april 2010

De constructie van het Duurzaamheidspaviljoen op Building Holland 2010 bestaat uit slechts dunne staalprofielen. Normaal worden deze niet voor constructies gebruikt; IMd Raadgevende Ingenieurs past de producten van hoofdsponsor Kingspan toe om aan te tonen dat er extreem licht kan worden geconstrueerd. Het ingenieursbureau is co-founder van het paviljoen. Ook is directeur ir.Pim Peters een van de sprekers tijdens het driedaagse bouwevenement. "Ik schat dat we in totaal 50 procent minder staal gebruiken."

Vanaf dinsdag is het paviljoen drie dagen lang hét centrum van duurzaamheid. Ook het grote paviljoen zelf is een toonbeeld van milieuvriendelijkheid: licht, demontabel en volledig herbruikbaar. De dunne profielen worden normaal gebruikt als gevelstijl. Toch is de toepassing als constructie zeker geen gimmick, zegt Peters: "Voor duurzaamheid is innovatie nodig. En innovatie betekent grenzen verkennen. Zo’n paviljoen is daarvoor heel geschikt."

De kolommen bestaan uit twee gekoppelde C-profielen. Diezelfde profielen vormen ook de liggers, die aan weerszijden langs de kolommen als ‘doorgaand’ zijn uitgevoerd. Draadeinden zorgen voor een momentvaste koppeling en daarmee voor stabiliteit als ongeschoorde portalen. In de andere richting hebben windverbanden die functie. X-dek-dakpanelen vormen de verdiepingsvloer. Dankzij het gebruik van de volgeschuimde stalen dakplaten zijn gordingen niet nodig. Ook op die manier wordt flink op de hoeveelheid materiaal bespaard.

Voor de productie van de koudgewalste profielen is veel minder energie nodig dan voor traditionele stalen profielen, zegt Peters. "Door hun geringe gewicht kost het ook veel minder energie om ze te bewerken en ermee te bouwen." Rekenregels voor het specifieke gebruik als constructiemateriaal zijn afwijkend en complex ten opzichte van die voor normaal warmgewalst constructiestaal. Het paviljoen is ontworpen door ir. Harry van Heeswijk van architectenbureau An Archi b.v.

Building Holland 2010 combineert de evenementen BouwRAI, Urban Design en Gebouwtechniek. In het Duurzaamheidspaviljoen worden innovatieve en duurzame bouwsystemen gepresenteerd voor gevels, daken en vloeren. Op de eerste verdieping worden presentaties en workshops gehouden. De beurs is van 13 tot 15 april in de Amsterdamse Rai. Het paviljoen bevindt zich in Hal 11, stand 502.

Overige foto’s

Overige berichten