header image

Constructieve brandveiligheid, hoe pak je dat aan?

Zondag 10 maart 2024

In Brandveilig.com Magazine uitgave 1 van 2024 beschrijven Bianca Oostdam en Rob Stark aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden de integrale ontwerpaanpak van IMd Raadgevende Ingenieurs voor het bereiken van brandveilige constructies.

 

Tijdige aandacht

Architectonisch, functioneel en financieel kan een constructie een gebouw maken of breken. Tijdige aandacht voor constructieve brandveiligheid, al vanaf de schetsfase, is daarbij van cruciaal belang. Traditioneel worden constructiematerialen vaak beschermd of overgedimensioneerd om ervoor te zorgen dat ze bij brand voldoende constructieve veiligheid bieden. Dit zijn passieve brandwerende voorzieningen, zoals het toepassen van brandwerende bekleding of coatings, voldoende betondekking, of het vergroten van houten balken. 

 

Integrale aanpak

Extra materiaal betekent ook extra kosten. Met een integrale ontwerpaanpak en brandveiligheidsconcept is vaak een minstens zo veilig en fraaier resultaat te behalen én kan aanzienlijk bespaard worden op kosten. Zo is bij een groot bedrijfsgebouw op de Maasvlakte bij Rotterdam gekozen voor een duidelijke compartimentering en het slim positioneren van functies. 

 

Fire Saftey Engineering

Bij project Het Platform in Utrecht is de Fire Safety Engineering (FSE) benadering toegepast. De constructie is zodanig van opzet dat een membraamwerking op kan treden. Hierdoor kunnen de toegepaste staalplaatbetonvloeren van de commerciële functies in een brandsituatie een dubbele overspanningslengte overbruggen. Na doorrekening met het programma MACS+ bleek het mogelijk om de helft van de secundaire vloerdragende liggers uit te voeren zonder brandwerende bekleding om toch te voldoen aan de gestelde brandwerendheidseis. Dit heeft een aanzienlijke besparing in bouwkosten opgeleverd.

 

Brandveilige bouwconstructies

Ben je op zoek naar meer praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie over constructieve brandveiligheid? Lees dan het volledige artikel ‘Ontwerpen van brandveilige bouwconstructies’ in Brandveilig.com Magazine (uitgave 1 van 2024), het platform voor professionals in brandpreventie, pag. 9-13. Het artikel is ook te vinden op onze website.

Overige berichten