
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
In Brandveilig.com Magazine uitgave 1 van 2024 beschrijven Bianca Oostdam en Rob Stark aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden de integrale ontwerpaanpak van IMd Raadgevende Ingenieurs voor het bereiken van brandveilige constructies.
Architectonisch, functioneel en financieel kan een constructie een gebouw maken of breken. Tijdige aandacht voor constructieve brandveiligheid, al vanaf de schetsfase, is daarbij van cruciaal belang. Traditioneel worden constructiematerialen vaak beschermd of overgedimensioneerd om ervoor te zorgen dat ze bij brand voldoende constructieve veiligheid bieden. Dit zijn passieve brandwerende voorzieningen, zoals het toepassen van brandwerende bekleding of coatings, voldoende betondekking, of het vergroten van houten balken.
Extra materiaal betekent ook extra kosten. Met een integrale ontwerpaanpak en brandveiligheidsconcept is vaak een minstens zo veilig en fraaier resultaat te behalen én kan aanzienlijk bespaard worden op kosten. Zo is bij een groot bedrijfsgebouw op de Maasvlakte bij Rotterdam gekozen voor een duidelijke compartimentering en het slim positioneren van functies.
Bij project Het Platform in Utrecht is de Fire Safety Engineering (FSE) benadering toegepast. De constructie is zodanig van opzet dat een membraamwerking op kan treden. Hierdoor kunnen de toegepaste staalplaatbetonvloeren van de commerciële functies in een brandsituatie een dubbele overspanningslengte overbruggen. Na doorrekening met het programma MACS+ bleek het mogelijk om de helft van de secundaire vloerdragende liggers uit te voeren zonder brandwerende bekleding om toch te voldoen aan de gestelde brandwerendheidseis. Dit heeft een aanzienlijke besparing in bouwkosten opgeleverd.
Ben je op zoek naar meer praktijkvoorbeelden en achtergrondinformatie over constructieve brandveiligheid? Lees dan het volledige artikel ‘Ontwerpen van brandveilige bouwconstructies’ in Brandveilig.com Magazine (uitgave 1 van 2024), het platform voor professionals in brandpreventie, pag. 9-13. Het artikel is ook te vinden op onze website.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!