Op 8 december is op het Science Park Amsterdam de eerste paal geslagen voor Matrix VI. In dit flexibel indeelbare gebouw kunnen life science-bedrijven kantoor- en laboratoriumruimten op maat huren. Ector Hoogstad Architecten maakte samen met IMd, Mobius (bouwfysica) en Deerns (installaties) een integraal ontwerp dat volledig met behulp van BIM is uitgewerkt.
Matrix VI bestaat uit vijf verdiepingen kantoor- en labruimte, in totaal zo’n 6.000 m2. Op de begane grond komen vergaderruimten en horecafuncties. Op de bovenste verdieping kunnen cleanrooms of zware chemische labs worden ingericht. Iedere verdieping is flexibel indeelbaar. Voor een kantoorgebouw is dat zeer gebruikelijk, voor laboratoria is dat bijzonder. Ook kleine start-up’s kunnen zo over een eigen laboratorium beschikken.
Het gebouw heeft vier constructieve draaglijnen: aan de twee langsgevels en ter plaatse van de twee stabiliteitskernen. Deze kernen zijn ‘verlengd’ tot dragende wanden. De uitvoering in schoonbeton betekent dat ze ook meteen als wandafwerking dienen. De vloeren kunnen door de kleine overspanning tussen de kernen een hoge belasting aan. Zo kunnen in de gangzone indien nodig extra installaties en koelvoorzieningen worden geplaatst.
Duurzaamheid is een centraal thema in het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De gevel zorgt voor maximale daglichttoetreding en uitzicht, maar voorkomt tegelijkertijd opwarming door zoninstraling. De borstweringen komen al naar de gelang de oriëntatie van het gevelvlak verder naar voren en werken zo als luifel. Aan de oost- en westgevel weren verticale glazen lamellen met zeefdruk de laagstaande ochtend- en avondzon.
De uitgebreide technische installaties worden aan het zicht onttrokken door een gedeeltelijk schuin mossedum dak, dat regenwater buffert en bovendien fijnstof uit de lucht filtert. Het project is in een 3D BIM-model uitgewerkt door zowel architect, constructeur als installatieadviseur. Op die manier konden onder meer de installatiekanalen zeer strak tussen wanden, vloeren en plafonds worden geplaatst. De oplevering van Matrix VI is eind 2012.