Vandaag is de feestelijke oplevering van de nieuwe studentencampus aan de Stieltjesweg in Delft. Het project vormt een nieuw hart voor de TU-wijk. Bijzonder aan de woningen is dat studenten er hun hele wooncarrière kunnen doorlopen; van groepswonen tot een zelfstandig appartement. Dit vroeg om flexibiliteit in het ontwerp, wat ook de nodige invloed had op het constructief ontwerp.
Het plan betreft ruim 700 woningen in een complex van totaal ca. 30.000 m2. Het project bestaat deels uit een herbestemming van een voormalig kantoor; deze transformatie betreft 186 niet-zelfstandige units en short-stay-units. Een grote nieuwe studententoren van 75m hoog biedt plaats aan 525 studentenappartementen. Behalve woningen zijn er studentgerichte commerciële functies in het plan opgenomen, zoals een supermarkt, horeca, winkels en een wasserette.
Bouwsysteem leidend bij constructief ontwerp De constructie van de nieuwbouwtoren is zo ontworpen, dat het met diverse bouwsystemen kon worden gerealiseerd én dat de appartementen eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot grotere, reguliere woningen. Dit is mogelijk door niet alle wanden tussen de appartementen dragend uit te voeren. In een hoofdstramien van zeven meter passen twee appartementen. Door deze te scheiden met een lichte wand, zijn in de toekomst tweemaal zo grote appartementen mogelijk.
Waar de bovenbouw een wandenstructuur heeft, is voor de onderste twee bouwlagen juist gekozen voor een kolomstructuur. Hierdoor zijn de commerciële en techniekruimten van de onderste twee bouwlagen flexibel indeelbaar.
Uiteindelijk is gekozen voor een uitvoeringsmethodiek met koude tunnelgietbouw. De aannemer heeft een vergaande studie gedaan naar het optimaliseren van het uitvoeringsproces, waardoor de toren iedere vier werkdagen één verdieping hoger werd. Dit is bereikt door een uitgekiende afstemming van de tunnelinzet, het gebruik maken van een bijzondere betonpomp voor het beperken van kraantijd en geprefabriceerde gevelbladen.
Niet alleen de flexibiliteit maar ook de vereiste strakke organisatie en planning, de beperkte bouw-plaatsruimte en een omgeving waar trillingsgevoelig onderzoek plaatsvindt, maakt het project meer dan bijzonder.
Studentenwoningen Stieltjesweg TU Delft is gerealiseerd in opdracht van Stieltjesweg Ontwikkeling (Leyten, Van Maren) en Bes de blaay en Partners. IMd werkte als hoofdconstructeur samen met RoosRos Architecten, Ingenieurs- en adviesburo Technion, Geomet Advies, Smit’s Bouwbedrijf (nieuwbouw), Groenendijk PGN (bestaande bouw) en BAM Infra Speciale Technieken.