
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a. Op 7 februari werd op de Greenwise Campus een pilot getoond aan het publiek.
In 2016 schreef de toenmalige Rijksbouwmeester Floris Alkemade samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een prijsvraag uit, met als titel , ‘A Home Away From Home’. Het idee was te komen tot huisvestingsoplossingen, waarmee kon worden ingespeeld op de onvoorspelbare instroom van asielzoekers. De oplossingen moesten een tijdelijk, veilig, sober en sociaal thuis bieden.
Aan deze oproep werd gehoor gegeven door een kleine groep enthousiaste professionals, onder wie em. prof. Michiel Haas en em. prof. Jos Lichtenberg. Zij ontwikkelden het concept Mobaco-a, vernoemd naar het constructiespeelgoed Mobaco, dat voor de Tweede Wereldoorlog populair was. Mobaco-a heeft een eervolle vermelding ontvangen en op eigen initiatief de verdere ontwikkeling opgepakt.
Mobaco-a is een modulair bouwconcept, dat bestaat uit een zelfbouwpakket van biocomposiet materialen en aanvullingen (add-ons). Het kan door twee personen in elkaar worden gezet met weinig gereedschap en zonder enige kennis. Zo bouwt een bewoner zijn of haar eigen woonmodule. Met staven en knooppunten wordt een basis gemaakt, die wordt ingevuld met de vlakken, eventueel te maken met lokaal beschikbaar materiaal. De onderdelen zijn eenvoudig met elkaar te verbinden tot modules en ook weer te demonteren. Door de modules te koppelen, ontstaan verschillende wooneenheden, naar wens van de gebruikers al dan niet met gemeenschappelijke ruimtes. De woningen kunnen worden gebouwd in open terrein, tussen bebouwing of op een plat dak.
Niet alleen voor asielzoekers
Mobaco-a is bedacht voor asielzoekers. Maar het concept biedt meer mogelijkheden. Denk aan studentenhuisvesting of onderkomens voor mensen met een nomadische woonstijl. Ook in gebieden waar door oorlog op rampspoed tijdelijk gebrek is aan woningen, kan het concept een oplossing zijn.
Persbijeenkomst
Het initiatief heeft, mede dankzij een subsidie bij SNN en de samenwerking met verschillende partners (zie kader’ Betrokkenen’), tot een prototype geleid. Dit is gebouwd op de Greenwise Campus, een netwerk van organisaties in Noord-Nederland, dat de regio met kennisontwikkeling wil vergroenen en verslimmen. De pilot werd op 7 februari in Emmen gepresenteerd.
Betrokkenen
Bij het project zijn de volgende mensen betrokken:
- Em. Prof. Michiel Haas (Nibex)
- Em. Prof. Jos Lichtenberg (LVX)
- Boudewijn Piscaer (pantheon performance)
- Jack van der Palen (archiview)
- Isabel Friederichs (archiview)
- Pim Peters (IMd ingenieurs
- Eelkje Oldenburger (OldenB management)
- Annelieke de Haart (Advico)
- Jos Oude Groote Beverborg (Innodeen)
- Ludo Schennink (Innodeen)
- Daan van Rooijen (NHL Stenden / Greenpac)
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!
Het optoppen van gebouwen om extra woningen te realiseren, wint recent flink aan populariteit. Toch komen plannen niet altijd tot uitvoering, onder meer doordat ze technisch niet mogelijk zijn. Vaak komt dat inzicht te laat, waarmee veel inspanningen voor niets zijn geweest.