
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
BIM voorkomt dubbel werk bij architecten en constructeurs, versnelt het bouwproces en zorgt voor betere afstemming en communicatie. Dat zegt ir. Pim Peters, directeur IMd Raadgevende Ingenieurs, naar aanleiding van de BIM-Quickscan van TNO die het bureau heeft laten uitvoeren door BIM-Intelligence.
Voor de TNO BIM-Quickscan is IMd doorgelicht op de onderwerpen organisatie & management, mentaliteit & cultuur, informatiestructuur & informatiestromen en techniek & toepassingen binnen het bureau. De scores waren zeer hoog, namelijk respectievelijk 94%, 86% en 76%. Alleen techniek & toepassingen scoorde lager (45%) omdat IMd – bewust – met een beperkt aantal BIM-programma’s werkt.
De afgelopen jaren heeft IMd een aantal concrete BIM-stappen gezet. Zo is met verscheidene architecten een intensief samenwerkingstraject gestart. Daarin wordt daadwerkelijk samen in één bouwinformatiemodel gewerkt. Volgens Peters bevestigt de samenwerking de theoretische voordelen – betere afstemming tussen bouwkundige en constructieve informatie en versnelling van het proces.
"Voor de constructeur zit de waarde van BIM vooral in het voorkomen van dubbel werk. Er wordt namelijk altijd met de laatste gegevens gewerkt; de wijzigingen zijn meteen duidelijk, er hoeft niet naar te worden gezocht, zoals nu vaak het geval is. Ook is er bij de uitwerking minder overleg nodig. BIM biedt de mogelijkheid om in de huidige concurrerende markt toch heel goede kwaliteit te blijven leveren voor een scherpe prijs."
Voor het volledige artikel verwijzen wij u naar het Nationaal BIM-platform.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!