header image

IMd bouwt eigen kantoor in mega-spouw

Woensdag 24 augustus 2011

IMd heeft in Rotterdam-Zuid een oude loods uit 1951 omgebouwd tot de nieuwe, eigen huisvesting. De hal zelf is volledig in oude staat gelaten; alle nieuwe gebruiksruimten zijn er als losse, geklimatiseerde units in geplaatst. De loods zelf functioneert daarmee als ongeklimatiseerde mega-spouw. Deze aanpak is zeer kostenefficiënt en zorgt ervoor dat het unieke karakter van de industrieloods van Struyken&Co behouden blijft. Ector Hoogstad Architecten maakte het ontwerp.

Hergebruik van bestaande gebouwen is in de praktijk vaak financieel niet haalbaar. Het is namelijk relatief kostbaar om een oud gebouw aan de huidige eisen te laten voldoen. IMd besloot daarom om niet het hele gebouw aan te pakken, maar om alle kantoorruimten in ‘losse’ units onder te brengen. Deze toevoegingen voldoen aan alle eisen die aan nieuwbouw worden gesteld. Uiteraard beantwoordt de hal als geheel aan de normen ten aanzien van brandveiligheid en constructieve veiligheid. 

In de 1.200 m2 grote ongeklimatiseerde hal zelf zijn een aantal overleg- en vergaderplekken ondergebracht, maar ook een restaurant, een klein auditorium en er staan enkele bomen. Constructief wordt het dragende vermogen van de oude loods volledig benut. De nieuwe onderdelen zijn zo licht geconstrueerd dat ze direct op de bestaande bedrijfsvloer geplaatst konden worden, zonder extra fundering. Ook zijn delen van de nieuwbouw aan de oude kraanbaan gehangen.

Tegen de heersende flexplek-trend in bevat het nieuwe kantoor méér werkplekken dan er medewerkers zijn. Voor de bijna veertig medewerkers zijn in totaal zestig plaatsen beschikbaar. Iedereen werkt bijna altijd aan meerdere projecten tegelijk. Al naar gelang de behoefte kan men zich voor korte of lange tijd ook fysiek bij de rest van het team voegen. Die fysieke nabijheid bevordert de onderlinge samenwerking en daarmee de kwaliteit van het werk.

Volgens ir. Remko Wiltjer en ir. Pim Peters biedt de gekozen aanpak een groot aantal voordelen: "Als we de hele loods naar nieuwbouwkwaliteit hadden moeten tillen, was dat financieel niet haalbaar geweest. Nu zitten we heel betaalbaar in een heel karakteristiek pand, op een prachtige plek aan de Maas, met veel meer vierkante meters dan we ooit in nieuwbouw zouden kunnen krijgen. En uiteraard zijn de vakwerkspanten voor ons als constructeurs een lust om onder te mogen werken."

Eerder was IMd onder meer betrokken bij de metamorfose van de Bussumse Watertoren, theater Cosmic in de Amsterdamse Westergasfabriek en het HUF-pand in Rotterdam. Momenteel werkt het bureau onder meer aan de transformatie van het Energiehuis in Dordrecht en de Touwfabriek in Oudewater.

Foto's: Ronald Auee en Loek van der Klis

Overige foto’s

Overige berichten