header image

IMd-projecten in de race voor FGH Vastgoedprijs

Maandag 1 september 2008

Dit jaar wordt voor de tiende keer de prestigieuze FGH Vastgoedprijs uitgereikt aan het meest onderscheidende vastgoedproject van Nederland. Van twee van de drie genomineerden ontwierp IMd de constructie: Entre Deux (Maastricht) en Musiskwartier (Arnhem). Eerder dit jaar werd een IMd-project ook al genomineerd voor de Nationale Staalprijs.

Musiskwartier en Entre Deux hebben meer gemeen dan alleen hun nominatie. Beide zijn ook grote, complexe binnenstedelijke (winkel)projecten, zegt ir. Remko Wiltjer. "Je bouwt ondergronds in oude stadscentra met vaak historische gebouwen vlakbij. Maar ook het boven elkaar passen van veel verschillende functies vraagt het uiterste van het ontwerpteam."

Standaardoplossingen voldeden dan ook niet. Zo stelde IMd bij Entre Deux aan opdrachtgever Multi Development voor om de nieuwe kelder onder een bestaand pand door te trekken, in plaats van eromheen te gaan. "Het zijn dat soort onconventionele oplossingen die bij dit soort ingewikkelde projecten vaak het verschil maken", aldus Wiltjer.

Ook in Arnhem had de bestaande bebouwing veel invloed op het constructief ontwerp: "Daar hadden we met allerlei verschillende funderingen te maken. Bovendien stonden er veel historische panden die in hun oude staat moesten blijven. Andere delen moesten juist wel worden gesloopt. Dat maakt de uitdaging des te groter."

IMd werkt inmiddels aan een aantal vergelijkbare stedelijke projecten, waaronder het Rustenburg-complex in het stadshart van Zaanstad en de centrumplannen in Emmeloord en Waddinxveen. De FGH Vastgoedprijswordt uitgereikt op 10 november in Utrecht. Behalve Entre Deux en Musiskwartier is ook het Amsterdamse project Kraanspoor genomineerd.

Overige berichten