
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Dit jaar wordt voor de tiende keer de prestigieuze FGH Vastgoedprijs uitgereikt aan het meest onderscheidende vastgoedproject van Nederland. Van twee van de drie genomineerden ontwierp IMd de constructie: Entre Deux (Maastricht) en Musiskwartier (Arnhem). Eerder dit jaar werd een IMd-project ook al genomineerd voor de Nationale Staalprijs.
Musiskwartier en Entre Deux hebben meer gemeen dan alleen hun nominatie. Beide zijn ook grote, complexe binnenstedelijke (winkel)projecten, zegt ir. Remko Wiltjer. "Je bouwt ondergronds in oude stadscentra met vaak historische gebouwen vlakbij. Maar ook het boven elkaar passen van veel verschillende functies vraagt het uiterste van het ontwerpteam."
Standaardoplossingen voldeden dan ook niet. Zo stelde IMd bij Entre Deux aan opdrachtgever Multi Development voor om de nieuwe kelder onder een bestaand pand door te trekken, in plaats van eromheen te gaan. "Het zijn dat soort onconventionele oplossingen die bij dit soort ingewikkelde projecten vaak het verschil maken", aldus Wiltjer.
Ook in Arnhem had de bestaande bebouwing veel invloed op het constructief ontwerp: "Daar hadden we met allerlei verschillende funderingen te maken. Bovendien stonden er veel historische panden die in hun oude staat moesten blijven. Andere delen moesten juist wel worden gesloopt. Dat maakt de uitdaging des te groter."
IMd werkt inmiddels aan een aantal vergelijkbare stedelijke projecten, waaronder het Rustenburg-complex in het stadshart van Zaanstad en de centrumplannen in Emmeloord en Waddinxveen. De FGH Vastgoedprijswordt uitgereikt op 10 november in Utrecht. Behalve Entre Deux en Musiskwartier is ook het Amsterdamse project Kraanspoor genomineerd.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!