header image

IMd start constructief experiment Pet-X met 3D-geprint paviljoen

Donderdag 11 mei 2023

IMd Raadgevende Ingenieurs werkt sinds 2019 aan de ontwikkeling van een innovatief 3D-geprinte paviljoen in Rotterdam, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Inmiddels zijn er meer voorbeelden gerealiseerd, waarin dit materiaal in enige vorm wordt toegepast, wat aantoont dat het materiaal in combinatie met de techniek van 3D printen kan leiden tot interessante projecten. Maar voor IMd is niet alleen het eindproduct interessant. De motivatie voor dit project zit hem juist in het experiment op de langere termijn: Wat is het constructief vermogen van het gerecycled materiaal? Hoe lang houdt het bouwwerk zijn vorm? Is er een architectonische toekomst weggelegd voor dit materiaal? Dit zijn vragen die het IMd-team - de vier directeuren in het bijzonder - drijft. Ze maken met hun nieuwsgierigheid en daadkracht in één klap een einde aan het stigma van de conventionele constructeur. En laat dat nu precies de bedoeling zijn!

IMd Raadgevende Ingenieurs is gevestigd in een voormalige metaalfabriek in Rotterdam-Zuid. Om meer werkruimte te creëren in het kantoor van IMd, kwamen we op het idee om een vergaderruimte in de vorm van een paviljoen te bouwen bovenop een van de kraanbanen, die de voormalige metaalfabriek kenmerken. Dat was het startpunt voor een zoektocht naar een unieke vorm, die zelfdragend en zo licht mogelijk moest zijn. Samen met de TUDelft en Ector Hoogstad Architecten ontwikkelden we een parametrisch proces om de optimale vorm van het paviljoen te bepalen.

In een serie van 5 video’s nemen we je mee in het ontwikkelingsproces van dit unieke experiment. Op de website www.pet-x.nl worden alle video’s achtereenvolgens in de komende weken gepubliceerd. Hier vind je ook meer achtergrond informatie over het experiment en onze drijfveren. Op 16 mei verschijnt de eerste aflevering over het concept design.

Bezoek de website: www.pet-x.nl

Overige foto’s

Overige berichten