header image

IMd werkt aan Rotterdamse wereldprimeur

Vrijdag 27 november 2015

Eerder deze maand zette de Rotterdamse gemeenteraad het licht op groen voor een wereldprimeur: het eerste geheel openbaar toegankelijke kunstdepot. Oftewel het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen. IMd is onderdeel van het team dat dit nieuwste Rotterdamse icoon ontwerpt en engineert.

Met een diameter van zo’n 40 meter op de begane grond, en zo’n 60 meter op het breedste deel, kraagt de constructie rondom 10 meter uit. Tel daarbij de zeer hoge vloerbelasting gezien z’n depotfunctie – maar ook bomen op het publiek toegankelijke dakterras – en de constructie van het Collectiegebouw is een flinke uitdaging. Design, duurzaamheid én kostenbesparing gaan daarbij hand in hand.

Zo heeft IMd een uitgebreide optimalisatiestudie gedaan naar de meest geschikte kolomstelling bij de gegeven, grote vrije overspanningen tot 12,5 meter. De gevel wordt dragend uitgevoerd. Waar de krachten het grootste zijn, op de begane grond en eerste verdieping, wordt de constructie in gestort beton uitgevoerd, vanaf de tweede verdieping worden prefab-elementen gebruikt.

Verantwoordelijk constructief ontwerper ir. Pim Peters: “Niet alleen ontwerptechnisch verloopt het project voorspoedig, ook de onderlinge samenwerking in het team is uitstekend. Met Stadsontwikkeling Rotterdam als opdrachtgever, Museum Boijmans Van Beuningen als belangrijkste eindgebruiker en architectenbureau MVRDV dat het ontwerpteam leidt, werken we echt integraal aan dit topgebouw.”

De totale investering bedraagt zo’n 50 miljoen euro. Dat bedrag is er mede gekomen dankzij een miljoenengift van Stichting De Verre Bergen. Deze stichting past het verschil bij tussen de kosten van een anoniem, standaarddepot aan de rand van de stad, en deze architectonische aanwinst in het centrum. De bouw ervan start naar verwachting over een jaar, eind 2018 opent het Collectiegebouw de deuren.

Overige foto’s

Overige berichten