Innovatie heeft het Nederlandse bedrijf Lely tot wereldspeler in de agrarische sector gemaakt. Verbetering en optimalisatie staan óók centraal in het nieuw te bouwen hoofdkantoor van de multinational. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwierp een constructie met mega-vakwerkspanten van 10 bij 80 meter die de kantoorvleugels laat ‘zweven’. Morgen wordt in Maassluis de eerste paal van de Lely Campus geslagen.
Lely is het enige bedrijf ter wereld dat een compleet assortiment producten en diensten aan de agrarische sector levert. Op het gebied van melkrobots is het zelfs wereldmarktleider. Het nieuwe hoofdkantoor van de multinational brengt de drie vestigingen van Lely in Maassluis en Rotterdam onder één dak, zowel productie als research & development en alle overige kantoorfuncties, in totaal ruim 800 medewerkers.
De nieuwe productiehal is 22.500 m2 groot; op het dak wordt geparkeerd. De drie nieuwe kantoorvleugels meten samen 10.500 m2. IMd stelde voor de hal 1 meter op te tillen. Dat maakt bouwen in de drassige grond van Maassluis eenvoudiger en maakt dure laad- en loskuilen overbodig. Dankzij de kruipruimte die nu onder de vloer gemaakt kan worden, kan de hal eenvoudig anders worden ingedeeld mocht het productieproces daar op enig moment om vragen.
De verhoogde bedrijfsvloer wordt net als de rest van het gebouw volledig geprefabriceerd. Zelfs de funderingspoeren worden in de fabriek gemaakt. Daardoor is de bouwsnelheid extreem hoog. Normaal wordt bij een bedrijfshal eerst de beganegrondvloer gestort, en volgt daarna de opbouw. Nu kan, zodra er een deel van de vloer klaar is, direct worden opgebouwd. Kort na de eerste paal volgt bij wijze van spreken ook al het hoogste punt.
De drie kantoordelen worden opgetild, zodat het expeditieverkeer er ongehinderd onderdoor kan rijden. Het zweven van de gebouwen is mogelijk dankzij stalen vakwerkconstructies van 10 meter hoog en 80 meter lang. Hoe indrukwekkend die liggers ook zijn, per vierkante meter vragen ze nauwelijks meer staal dan een reguliere staalconstructie. Zo efficiënt mogelijk omgaan met materialen past in de zeer hoge duurzaamheidsambities van het gebouw.
Lely ambieert de BREEAM-score Excellent voor het kantoor en Outstanding voor de productiehal. In Europa is deze hoogste duurzaamheidsonderscheiding voor een gebouw met industriefunctie nog niet eerder toegekend. Het ontwerp van het complex is gemaakt door architectenbureau ConsortArchitects. De uitvoering is in handen van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. De totale bouwsom bedraagt 40 miljoen euro. De oplevering is naar verwachting in juni 2013.