Duurzaamheid staat centraal in het nieuwe kantoor- en bedrijfsgebouw van energiebeheerder Enexis in Zwolle. Het beoogde duurzaamheidslabel is BREEAM Excellent. IMd ontwikkelde verschillende constructieve varianten en berekende daarvan de milieubelasting. Zo kon een constructie worden gekozen die qua kosten, bouwsnelheid en milieuvriendelijkheid optimaal scoort. Volgende maand begint de bouw van dit volledig energieneutrale ontwerp.
De constructie is niet alleen zeer bepalend voor de milieuvriendelijkheid van een gebouw, maar ook voor de bouwsnelheid (zie ook Daklozenopvang in recordtijd gebouwd). Voor het 5000 vierkante meter grote Enexis-gebouw is slechts 8,5 maanden aan bouwtijd beschikbaar. Behalve snelheid is flexibiliteit een belangrijke factor. Die bepaalt namelijk voor een groot deel de levensduur van een gebouw, en daarmee de duurzaamheid. IMd ontwikkelde verschillende constructieve oplossingen en maakte een uitgebreide analyse. Uniek is dat daarbij een schaduwprijsberekening van de milieukosten is meegenomen in de keuze.
Voor het kantoordeel bleek een stramien van 10,8 x 7,2 meter het geschiktst. Die maat wordt overspannen met een bollenplaatvloer voor de verdiepingen. Bijkomend voordeel van deze duurzame constructie is dat voor de terugspringende gevel op de begane grond geen extra kolommen nodig zijn. Het dak krijgt een stalen constructie. Dat komt onder meer voort uit de keuze voor een schuin dak; hiermee kan de opbrengst van de te plaatsen zonnecollectoren worden vergroot. De 1500 vierkante meter grote bedrijfshal heeft slechts 4 kolommen in de vrije ruimte en is daarmee maximaal flexibel indeelbaar.
Een opvallend onderdeel wordt ook een zogenoemde ‘groene long’ in het gebouw. Buitenlucht wordt in dit glazen gebouw-in-het-gebouw op natuurlijke wijze opgewarmd voordat het wordt gebruikt. In de zomer werkt het precies andersom. De uit de kassenbouw afkomstige constructie heeft een overspanning van 21 meter. Het installatieontwerp is gemaakt door Deerns. Atelier PRO maakte het architectonisch ontwerp, de aannemer is BAM Utiliteitsbouw. De oplevering is in december van dit jaar.