header image

Nationale Staalprijs 2022 voor drie projecten IMd

Dinsdag 4 oktober 2022

IMd Raadgevende Ingenieurs is de grote winnaar bij de uitreiking van de Nationale Staalprijs 2022. Maar liefst drie projecten werden gelauwerd: Het Platform in Utrecht, BioPartner 5 in Leiden en het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De winst van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2022 voor BioPartner 5 was extra bijzonder. Deze prestigieuze prijs ging voor de derde keer op rij naar IMd. Het succes is een mooie beloning voor de creativiteit en deskundigheid van het Rotterdamse bureau.

De Nationale Staalprijs prijs wordt iedere twee jaar toegekend aan de meest bijzondere en innovatieve projecten die geheel of gedeeltelijk zijn uitgevoerd in staal. Er zijn vijf categorieën: Utiliteitsbouw, Industriebouw, Woningbouw, Infrastructuur en Karakteristieke stalen bouwdelen. Voor het beste project op het gebied van duurzaamheid is er daarnaast de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. De prijzen werden uitgereikt op 4 oktober 2022 tijdens de Nationale Staalbouwdag in het AFAS Theater in Leusden.

Duurzaamheidsprijs voor BioPartner 5: hattrick voor IMd
De Nationale Duurzaamheidsprijs Staal gaat voor de derde keer op rij naar IMd. Na de Renovatie winkels Hoogstraat 168-172 in Rotterdam in 2020 en de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in 2018 ging de prijs in 2022 naar BioPartner 5. Samen met Popma ter Steege Architecten ontwierp IMd een laboratorium- en ontmoetingsgebouw op het Leiden Bio Science Park. Het is de eerste grootschalige toepassing van het door IMd zelf ontwikkelde donorskeletprincipe: twee derde van de staalconstructie (165.000 kilogram) bestaat uit hergebruikt constructiestaal, geoogst uit een nabij gelegen laboratoriumgebouw. De constructie is bovendien zodanig ontworpen dat deze eenvoudig is te demonteren aan het einde van de levensduur. Dit is mogelijk dankzij onder meer boutverbindingen en een slimme detaillering voor de oplegging van de kanaalplaatvloeren. Zo is een dubbel-duurzaam project gerealiseerd, het eerste in Nederland opgeleverde ‘Paris Proof’ gebouw.

De jury ziet het project als benchmark voor circulair bouwen. Uit het juryrapport: “Voor dit incubatorcenter met laboratoria en kantoorruimten is alles uit de kast gehaald. Door de juiste mensen en bouwpartners bijeen te brengen, is een aanstekelijke chemie ontstaan en de missie om te bouwen met al eerder gebruikte bouwmaterialen en grondstoffen, is met vlag en wimpel geslaagd.”

Dat IMd nu een hattrick scoort met deze prijs laat zien dat het bureau zich al jaren onderscheidt op het gebied van duurzaamheid.

Slimme tafelconstructie Het Platform Utrecht
Voor Het Platform in Utrecht won IMd samen met architect VenhoevenCS de Nationale Staalprijs in de categorie Woningbouw. Het complex, direct naast station Utrecht Centraal, telt 201 betaalbare huurwoningen en is ontworpen als een MicroCity, een nagenoeg zelfvoorzienend concept dat wonen combineert met werken en een mix van andere aanvullende voorzieningen. Op een kleine ‘postzegel’ van slechts 170 m2 is een slimme staalconstructie ontworpen, die in deze omvang uniek is voor een woongebouw. In de onderbouw is een lichtgewicht tafelconstructie geïntegreerd met verdiepingshoge vakwerken die de bovenliggende constructie dragen. De spanten vervangen een 1,5 m dikke betonnen tafel die oorspronkelijke was bedacht. Tussen de spanten zijn staalbetonliggers en staalplaatbetonvloeren toegepast. Al met al heeft dit geleid tot de helft minder staal en beton, een gunstigere kolomstelling in het bus- en tramplatform en een minimale fundering. En daarmee tot een bijzonder functioneel en financieel optimaal gebouw.

De jury waardeert onder meer de grote variatie aan publieke en semipublieke buitenruimtes. Uit het juryrapport: “Dit is een sterk voorbeeld van efficiënt ruimtegebruik in het centrum van de stad zoals we vaker willen zien. Architect, constructeur, uitvoering en staalconstructiebedrijf acteerden buitengewoon. De binnentuin die als tijdelijk bouwterrein en opslaggebied diende met constructieve rooilijnen is ingenieus.”

Uitgekiende detaillering voor Nationaal Holocaust Namenmonument
Het vermaarde Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam is winnaar in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen. Op de kenmerkende constructie van 102.000 bakstenen zweeft een spiegelende staalconstructie, die integraal onderdeel is van het bijzondere ontwerp van architect Daniel Libeskind. De staalconstructie bestaat uit vier volumes van spiegelend roestvast staal, met een verlopende constructiehoogte van 4 meter hoog tot scherpe punten. Deze volumes vormen samen het Hebreeuwse woord Lezeger: “In herinnering aan”. De parametrisch geoptimaliseerde constructie bestaat uit 32 ‘liggers’ op roestvaststalen kolommen, die zich op de snijpunten met de onderliggende betonwanden bevinden. Door een uitgekiende detaillering van de oplegging konden marginale afwijkingen in hoogte en positie van de stalen bovenbouw worden gecorrigeerd tijdens het samenstellen van de segmenten.

De jury waardeerde de “onwaarschijnlijke precisie” voor dit “spektakel”. Uit het juryrapport: “Complimenten voor de productie en uitvoering dat zelfs met het beste timmermansoog geen afwijking laat zien. Alles is scherp onderzocht voor een kwalitatief monument: polijstwerk, detaillering van naden en puntstukken, bevestigingsmethode, nadenspel, constructieve koppelingen, wind en hinderlijke reflecties van het spiegelstaal.”

Overige foto’s

Overige berichten