header image

Nieuwe functie voor Techniekmuseum Delft

Maandag 24 februari 2014

Het voormalige Techniekmuseum in Delft krijgt een nieuwe functie. Architectenbureau Cepezed kocht het rijksmonument uit 1900 en realiseert er nu het creatieve cluster C², een bedrijfsverzamelcomplex voor ondernemingen in de creatieve industrie. Hergebruik-specialist IMd heeft een uiterst lichte, handzame constructie ontworpen die maximaal gebruikmaakt van het bestaande draagvermogen.

Oorspronkelijk werden studenten van de Technische Universiteit in het gebouw wegwijs gemaakt in de werking van stoommachines en verbrandingsmotoren. Het complex heeft een aantal zeer karakteristieke elementen, zoals een kapconstructie met stalen spanten, een kraanbaan, galerijverdiepingen en diverse decoratieve details.

Op verschillende plaatsen in het complex worden vloeren en bouwdelen verwijderd en vervangen door nieuwe elementen. De constructie daarvan is uiterst licht. Daarvoor is gekozen om de belasting op de bestaande fundering zo veel mogelijk te beperken. De nieuwe draagstructuur bestaat uit een staalconstructie in het zicht, staalplaatbetonvloeren en staalbetonliggers.

De constructieve elementen zijn niet alleen licht, maar ook relatief klein en handzaam – een essentieel onderdeel van bouwen in een bestaand gebouw. Dankzij dat gewicht en formaat kan er nu zónder bouwkraan worden gebouwd. Ook wordt de overcapaciteit van de bestaande constructie maximaal benut. Zo worden de nieuwe tussenvloeren opgevangen door de bestaande constructie.

Cepezed revitaliseerde al eerder industrieel erfgoed, zoals het Entrepotgebouw in Rotterdam, Gebouw 51 in Den Helder en het Textielmuseum in Tilburg. IMd deed dat ook, onder meer in Dordrecht (Energiehuis), Amsterdam (Theater Westergasfabriek) en Rotterdam (eigen kantoor). De oplevering van C² is in de tweede helft dit jaar; Cepezed zal dan ook zelf één van de monumentale hallen betrekken.

Foto's Leon van Woerkom - Cepezed

Overige foto’s

Overige berichten