In 2011 werd in Rotterdam onder grote belangstelling het nieuwe onderkomen van IMd geopend. Er werd gekozen voor een niet alledaagse werkomgeving: een voormalig staalfabriek werd getransformeerd tot een ‘speeltuin voor ingenieurs’. Ten behoeve van nieuwe werkplekken in het kantoor is een onderscheidende oplossing ontwikkeld. Er zal een nieuwe verdiepingsvloer worden toegevoegd op de bestaande kraanbaan: een paviljoen van geprint gerecycled PETG (kunststof) dat straks als directiekantoor zal fungeren.
IMd is actief op het vlak van duurzaam construeren en heeft daarom de voorkeur geprint gerecycled PETG (kunststof) toe te passen; een oplossing om de plastic soep te reduceren.Het paviljoen zal door een robotarm worden geprint. Het krijgt met behulp van algoritmen een geoptimaliseerde vorm, die onder andere gebaseerd is op een optimale verhouding tussen sterkte en materiaalgebruik. De kunststof schaal wordt constructief zelfdragend, zonder hulpmiddelen of hulpconstructie. De ‘benen’ van het model corresponderen met de liggers van de kraanbaan, waarop het paviljoen komt te staan. Dit leidt tot een geoptimaliseerde vorm die verwant is aan kettingmodellen. Deze vorm verwijst in de verte naar de architectuur van Gaudí.
Door dit experiment zoeken we in de vorm van toepassing van een constructief bouwmateriaal mee naar een oplossing van het verminderen van de overvloed van plastic afval. Momenteel wordt gewerkt aan de vertaalslag van model naar productiemethode zodat de realisatie in het begin van 2019 daadwerkelijk kan plaatsvinden. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten en de TU-Delft (research/3D printen met robotarm). De projectleiding ligt in handen van ArchiTech Company.