
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
De gemeente Rotterdam heeft voor de komende periode het doel gesteld meer woningen toe te voegen aan het centrum van de stad. BNA Onderzoek heeft hiervoor op verzoek de ontwerpstudie ‘Licht Verdicht’ opgezet. De afgelopen vijf maanden onderzochten zeven multidisciplinaire ontwerpteams kansen voor licht optoppen in het centrum van Rotterdam. IMd participeerde met twee van deze zeven teams.
Samen met KCAP Architects&Planners, Fakton en architectuurhistoricus Wijnand Galema heeft IMd gewerkt aan de onderzoekslocatie GGD, nabij het stadscentrum aan de voet van de Erasmusbrug. Met BureauVanEig en Ziegler | Branderhorst is de locatie Lumiére Lijnbaan onderzocht, de voormalige bioscoop aan het Rijksmonument de Lijnbaan.
De uitkomsten van de studie laten verschillende denkwijzen over optoppen zien, waarbij de constructieve oplossing voornamelijk wordt gedicteerd door de (reserve)capaciteit in bestaande constructie. Indien voor het optoppen niet voldoende draagcapaciteit aanwezig is moet op een creatieve manier de bestaande en nieuwe constructie geïntegreerd worden om een financieel haalbaar project te ontwerpen. De resultaten van de studies zijn geen kant en klare ontwerpen voor de gebouwen, maar voorbeelduitwerkingen voor naoorlogse gebouwen. Met de uitkomsten van deze ontwerpstudie willen de projectpartners het debat over verdichting van naoorlogse binnensteden stimuleren.
De deelnemers en projectpartners werken de komende maanden toe naar een publicatie. Deze wordt in het voorjaar van 2017 gepresenteerd in het kader van een openbaar debat.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!