header image

Ontwerpstudie ‘Licht verdicht’ afgerond

Maandag 12 december 2016

De gemeente Rotterdam heeft voor de komende periode het doel gesteld meer woningen toe te voegen aan het centrum van de stad. BNA Onderzoek heeft hiervoor op verzoek de ontwerpstudie ‘Licht Verdicht’ opgezet. De afgelopen vijf maanden onderzochten zeven multidisciplinaire ontwerpteams kansen voor licht optoppen in het centrum van Rotterdam. IMd participeerde met twee van deze zeven teams.

Samen met KCAP Architects&Planners, Fakton en architectuurhistoricus Wijnand Galema heeft IMd gewerkt aan de onderzoekslocatie GGD, nabij het stadscentrum aan de voet van de Erasmusbrug. Met BureauVanEig en Ziegler | Branderhorst is de locatie Lumiére Lijnbaan onderzocht, de voormalige bioscoop aan het Rijksmonument de Lijnbaan.

De uitkomsten van de studie laten verschillende denkwijzen over optoppen zien, waarbij de constructieve oplossing voornamelijk wordt gedicteerd door de (reserve)capaciteit in bestaande constructie. Indien voor het optoppen niet voldoende draagcapaciteit aanwezig is moet op een creatieve manier de bestaande en nieuwe constructie geïntegreerd worden om een financieel haalbaar project te ontwerpen. De resultaten van de studies zijn geen kant en klare ontwerpen voor de gebouwen, maar voorbeelduitwerkingen voor naoorlogse gebouwen. Met de uitkomsten van deze ontwerpstudie willen de projectpartners het debat over verdichting van naoorlogse binnensteden stimuleren.

De deelnemers en projectpartners werken de komende maanden toe naar een publicatie. Deze wordt in het voorjaar van 2017 gepresenteerd in het kader van een openbaar debat.

Overige foto’s

Overige berichten