
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
De voordelen van Building Information Modeling (BIM) zijn inmiddels bekend. Betere gegevensuitwisseling zorgt voor minder faalkosten, lagere bouwkosten en hogere kwaliteit. De belofte is groot maar de praktijk blijkt weerbarstig, zo schrijft IMd-directeur ir. Pim Peters in een opinie-artikel in Cobouw (6 november).
De voordelen van BIM zijn groot. Zo kan tijdens het ontwerpproces zeer gedetailleerd op (bouw)kosten worden gestuurd. Aanpassingen kunnen razendsnel worden doorgerekend op hun uiteindelijke invloed op de bouwkosten. Direct is duidelijk wat de consequenties zijn.
‘Bimmen’ gebeurt alleen nog op kleine schaal. En daar lopen de pioniers nu tegen een aantal hobbels aan.
Zo is de meeste software nog niet ingericht op samen aan één informatiemodel werken. Aansprakelijkheid is een andere hobbel. Nu heeft iedere partij zijn eigen tekeningen en bestekken. Zodra samen aan één model wordt gewerkt, vervallen die bewijsstukken. Dus áls er iets misgaat, wie is dan verantwoordelijk? Daarover moeten nieuwe afspraken worden gemaakt, met de opdrachtgever, met elkaar en met de verzekeraar.
BIM is zonder twijfel de manier van ontwerpen en communiceren van de 21e eeuw. Het is geen zaak van automatisering, maar van het herinrichten van het traditionele ontwerp- en bouwproces en de herijking van de verhoudingen tussen ontwerpers en bouwers. Er zijn inmiddels een aantal belangrijke stappen gezet. Maar klaar zijn we nog zeker niet.
Klik hier voor het volledige artikel in Cobouw.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!