header image

Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Vrijdag 17 maart 2017

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.

De nauwe samenwerking met architect Studio Libeskind komt voort in de gebruikte modellen. Hierbij zijn de architectenmodellen aangeleverd in Rhinoceros en zijn deze met behulp van de plugins Grasshopper en Karamba respectievelijk ingeladen en doorgerekend. Doordat het rekenmodel direct verbonden is met het architectenmodel, zijn bij verandering onmiddellijk de constructieve consequenties zichtbaar. Dit bespaart de constructeur tijd en hierbij heeft de architect meteen feedback.

Het monument omvat vier Hebreeuwse letters (לזכר), die samen 'In herinnering aan' betekenen. Bezoekers komen in een labyrint van gangen die door de vier letters worden gecreëerd. De gangen bestaan aan beide zijden uit twee meter hoge bakstenen muren en dragen de vier letterobjecten van spiegelend roestvrijstaal. Op de plek waar de bakstenen muren en de metalen vormen elkaar kruisen, is er een smalle leegte. De uitdaging is om de koppeling van de roestvrijstalen letters en de muur zo min mogelijk zichtbaar te maken, waardoor het lijkt dat de letters zweven.

Overige foto’s

Overige berichten