
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.
Het Oranjehotel was de beruchte gevangenis in Scheveningen van de nazi-bezetters. De naam verwees naar Hotel d'Orange, dat aan de Scheveningse boulevard lag. Ook refereerde het aan de koninklijke familie, de Oranjes. Inmiddels is het vooral een eerbetoon aan de verzetsmensen die er door de nazi's gevangen werden gezet. Onder anderen verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en George Maduro werden hier gemarteld.
Op uitzondering van de zeer indrukwekkende dodencel 601 na, is het complex volledig gerenoveerd en in ere hersteld na de vele ingrepen gedurende het gebruik als gevangenis. Tevens zijn de bestaande barakken aangepast om het bezoekerscentrum te integreren in het complex. In de gedachte van het behouden van de historie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande, deels originele constructie. Uitvoerig onderzoek naar draagcapaciteit van de bestaande fundering, het dragend metselwerk en de bestaande sandwich dakplaten heeft ertoe geleid dat met beperkte constructieve ingrepen het informatiecentrum is gerealiseerd.
Dit heeft geleidt tot de keuze om aan weerszijden van de dragende metselwerkwanden lichte UNP profielen aan te brengen. Daarmee was direct de stabiliteit van het metselwerk tijdens uitvoering gewaarborgd. En kan de bezoeker het originele metselwerk van de barakken nog in het gehele complex waarnemen.
Lees hier meer achtergrond over de benoeming van het Oranjehotel tot Rijksmonument.
Foto's: J.L. van den Oever / Arjan de Jager
Visual: Stichting Oranjehotel
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!