header image

Staalprijs Duurzaamheid voor donorskelet Winkelpanden Hoogstraat

Donderdag 15 oktober 2020

Het project Winkelpanden Hoogstraat 168-172 heeft de Staalprijs Duurzaamheid gewonnen. Een bekroning op het pionierswerk van IMd en samenwerkingspartners om het eerste grootschalige donorskelet toe te passen.

Project Winkelpanden Hoogstraat 168-172 bestaat uit enkele wederopbouwpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam die, naar ontwerp van Rijnboutt, van binnen geheel getransformeerd zijn en gekoppeld tot woon- en winkelcomplex. Bij deze complexe renovatieopgave is gebruik gemaakt van tweedehands constructieve stalen elementen, een donorskelet, waarbij zo’n honderd staalprofielen uit diverse slooppanden in Nederland in het pand zijn verwerkt. Een primeur op het gebied van hergebruik van staal.

Uit het juryrapport:
"Dit project zou je ʻhetʼ Nederlandse voorbeeldproject kunnen noemen van een toekomst waarin hergebruik van materialen de standaard wordt. Duurzaamheid is hier ook dubbel toegepast. Behalve dat de bestaande gevels zijn behouden, is bij het nieuwe skelet zoveel mogelijk gebruikgemaakt van al eerder gebruikte materialen. Dat is met volharding gebeurd. Dit project is het eerste tastbare bewijs van circulair bouwen met staal in een complexe renovatieopgave, met materialenpaspoort en al. Voor het experiment met een donorskelet is ʻgeloof inʼ nodig, en de aanjager van deze missie – de constructeur – verdient lof voor de continue speurtocht naar donormateriaal. Hoewel het staalvolume bescheiden is, toont zich meteen het hogere doel: minder grondstofverbruik."

Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
Architect: Rijnboutt
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Aannemer: Aannemer A. van Alphen
Staalconstructie: J. Buys & Zn.
Fotografie: Kees Hummel

Overige foto’s

Overige berichten