
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
In Eindhoven is gisteren de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Dutch Institute For Fundamental Energy Research (DIFFER). Dit FOM-instituut is leidend in onderzoek naar duurzame energie. Logisch dus ook dat het nieuwe complex van de hand van Ector Hoogstad Architecten een toonbeeld van duurzaamheid is, inclusief het constructief ontwerp van IMd.
DIFFER is vorig jaar gestart aan zijn nieuwe missie: Science for Future Energy. Oftewel funderend onderzoek doen voor toekomstige energietoepassingen. Voor een betere inbedding in de academische omgeving verhuist het instituut van Nieuwegein naar de campus van de TU Eindhoven.
De nieuwbouw biedt ruimte voor nieuw onderzoek naar zogenoemde solar fuels en maakt uitbreiding van bestaande kernfusie-experimenten mogelijk. De constructie van het gebouw heeft een heldere structuur, ondanks de complexe bouwkundige indeling én hoge vloerbelastingen. Daarnaast worden een aantal vloerdelen trillingsarm uitgevoerd.
Het complex van in totaal 12.000 m2 bestaat uit twee grote experimenteerhallen. Daaromheen komt een drie bouwlagen hoge ring van kantoren en andere faciliteiten, zoals een eigen werkplaats. Duurzaamheid staat centraal. De ambitie is om als eerste onderzoeksinstituut in Nederland te voldoen aan de BREEAM-kwalificatie Excellent.
Zo zijn de langsgevels ontworpen in een zaagtandprofiel om opwarming door de zon te voorkomen, maar tegelijkertijd optimaal daglicht toe te laten zónder dat zonwering nodig is. Ook worden driedubbel isolatieglas en zonnepanelen toegepast. Aannemer van de DIFFER-nieuwbouw is Dura Bouw Rosmalen; uiterlijk op 1 februari 2015 is de oplevering.
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!