header image

Start bouw MORE5 in Leiden

Maandag 15 januari 2024

MORE5, een nieuwbouwontwikkeling en onderdeel van de gebiedsontwikkeling MORE in Leiden heeft afgelopen woensdag 10 januari 2024, feestelijk het ‘Start Bouw’-moment gevierd. Het complex omvat 206 hoogwaardige huurappartementen en wordt gerealiseerd in het Leiden Bio Science Park. MORE5 is een ontwikkeling van Lingotto, ontworpen door Paul de Ruiter Architects en wordt gebouwd door Heddes Bouw & Ontwikkeling. Eind oktober is het gebouw als belegging verkocht aan M&G Real Estate.

 

Bijdrage aan de woningbouwopgave

Tijdens het evenement werd een start bouw-handeling verricht door Jan-Willem Beaujean, Directeur-Generaal Volkshuisvesting & Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, en Fleur Spijker, Wethouder Economie, Kennis, Sport en Gezondheid van de Gemeente Leiden. Zij onderstreepten in hun speeches beiden het belang dat bouwprojecten zoals MORE5 juist in deze tijd doorgang vinden. Mede door toekenning van de Startbouwimpuls (SBI) subsidie heeft de start van de bouw nu kunnen plaatsvinden en daarmee staat de beoogde oplevering voor eind 2025.

 

Wonen voor international staff

MORE5 biedt accommodatie aan 150 International Staff-woningen voor medewerkers van de Universiteit Leiden, 34 middenhuur- en 22 vrije sector woningen voor algemene doelgroepen en een horecagelegenheid in de plint. Het gebouw bestaat uit twee blokken die met elkaar verbonden zijn via een luchtbrug en omvat naast woningen een aantal collectieve ruimtes waar voorzieningen worden gedeeld. Het gebouw wordt gebouwd voor de toekomst en daarom voldoet het ontwerp aan de voorwaarden van BREEAM Excellent (mogelijkheid tot certificering) en een GPR-score ≥ 7.5, o.a. door onder meer een groendak, warmte-koude opslag (WKO) centrale voor hele gebied en PV-panelen.

 

Inspringing

IMd Raadgevende Ingenieurs is betrokken als constructeur. Kenmerkend van MORE5 is de inspringing van de gevel op de derde verdieping. Deze wordt in de langsgevels gerealiseerd door middel van uitkragende betonwanden en in de kopgevels met behulp van stalen vakwerken van twee verdiepingen hoog.

 

Een multifunctioneel gebied

MORE5 is onderdeel van de gehele gebiedsontwikkeling MORE (een initiatief van Yisheng en Lingotto), waar Lingotto de komende jaren het hart van het Leiden Bio Science Park ontwikkelt. MORE wordt een multifunctioneel gebied met naast ca. 1.500 woningen ook voorzieningen zoals een hotel, supermarkt, grand café en kantoren.

 

Leiden Bio Science Park

MORE5 is niet het eerste project van IMd Raadgevende Ingenieurs op het Leiden Bio Science Park. Eerder waren we al betrokken bij de totstandkoming van BioPartner 5, BaseClear en HALIX.

 

Projectpartners MOR5: Lingotto, Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Paul de Ruiter Architects, VenhoevenCS, Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V., Team MORE, Yisheng, IMd Raadgevende Ingenieurs

Impressie: A2 Studio

Overige berichten