Zondag 15 januari 2017 gaf Jeroen Kreijkamp, Wethouder Economische Zaken van de Gemeente Utrecht, het startsein voor de bouw van Het Hof van Cartesius in het Werkspoorkwartier te Utrecht. Dit deed hij samen met Myron Jacobs namens ontwikkelaar Overvecht Vastgoed. Gezamenlijk maken zij de realisatie van het Hof mogelijk. Bijzonder aan het project is de inzet van een betonnen Donorskelet, een primeur in Europa. IMd heeft ruime ervaring met circulair bouwen en gaat de uitdaging aan met Het Hof, door onderzoek te doen naar de inzet van dit Donorskelet.
Door dit pilotproject wordt onderzocht hoe de circulaire sloopaannemer in de toekomst ook als bouwaannemer kan optreden. De ervaring en het uitsluiten, dan wel analyseren, van mogelijke risico’s voor het inzetten van een betonnen Donorskelet zullen de kosten in de toekomst kunnen verminderen.
De inzet van een betonnen Donorskelet is in het kader van circulair bouwen zeer geschikt. Uit de in het werk gestorte wanden of vloeren van het Donorskelet worden de nieuwe constructieve elementen voor het Hof van Cartesius gezaagd. De nieuwbouw wordt opgetrokken als prefab betonskelet. Door hierbij rekening te houden met toekomstige demontage, is de cirkel rond. Uit afstudeeronderzoek onder leiding van IMd (ir. Alexandros Glias, TU Delft, 2013) is gebleken dat door de inzet van het Donorskelet de milieulast met wel 75% kan worden verlaagd.
Bij circulair bouwen ligt de nadruk nu vooral op het toekomstig gebruik van nieuwe bouwmaterialen, enerzijds door te ontwerpen voor hergebruik (design for disassembly), anderzijds door producten geschikt te maken voor recyclen; alles om de toekomstige stroom bouwafval te reduceren en het gebruik van primaire grondstoffen te verminderen. Bij het Hof van Cartesius gaat circulair bouwen nog een stap verder. De ambitie is om zoveel mogelijk te bouwen met gebruikte bouwmaterialen en zo de hoeveelheid bouwafval te reduceren.
Onder aanwezigheid van zo’n 65 belangstellenden en tevens mede-investeerders vanuit de crowdfunding die nu loopt voor het Hof werd het startsein gegeven. Door crowdfunding kan iedereen een aandeel hebben en zo bijdragen aan deze circulaire proeftuin. Het Hof van Cartesius bouwt werkruimtes voor creatieve makers rondom een groene openbare binnentuin. Het is een circulaire proeftuin en wil experimenteren met circulair bouwen en duurzame energie. De hurende ondernemers bouwen zelf hun werkruimte af met hergebruikte materialen. De vraag is hoever kunnen we daar in gaan? Hierin werken het Hof van Cartesius en IMd Raadgevende Ingenieurs samen.
Meer informatie over het project:
http://hofvancartesius.nl/.