IMd is constructeur van een bijzondere transformatie: in de Utrechtse gemeente Oudewater wordt de voormalige Touwfabriek Van der Lee omgetoverd tot een modern wooncomplex. Gisteren gaven gedeputeerde Mariëtte Pennarts en burgemeester Pieter Verhoeve het startschot. Zoals altijd bij transformatie speelt ook hier de constructie een grote rol.
Lang zag het ernaar uit dat De Oude Touwfabriek van de familie Van der Lee vooral een lege, vervallen oude fabriekshal zou blijven. Weliswaar een Rijksmonument, maar zonder functie. Totdat eigenaar Saskia van de Lee en Henk Jan Hollander van NL Development het initiatief namen voor de transformatie van het eind 19e eeuw gebouwde complex naar in totaal 14 woningen.
Architectenbureau Braaksma & Roos ontwierp in de hal aan weerszijden woningen. Eigenlijk is ‘in’ niet het goede woord: het dak van het middendeel wordt verwijderd zodat een binnen-buitenruimte ontstaat. Het contrast tussen de oude, markante vakwerkconstructies en de nieuwe architectuur geeft het geheel een meerwaarde die met alleen nieuwbouw nooit mogelijk zou zijn.
Om contactgeluid tussen de woningen te voorkomen, worden de stalen spanten ter plaatse van de woningscheidende wanden ontkoppeld. Zo wordt ook meteen voorkomen dat de vakwerkspanten brandwerend bekleed moeten worden. De spanten worden straks namelijk gedragen door de woningscheidende wanden, uitgevoerd in houtskeletbouw. In iedere woning blijven minimaal één hoofdspant en meerdere dwarsspanten van het sheddak in het zicht.
Na uitgebreid onderzoek bleek volledig funderingsherstel noodzakelijk. Daartoe worden dóór de oude vloeren nieuwe funderingspalen geheid. Vervolgens wordt de oude vloer gebruikt als bekisting voor een nieuw te storten betonvloer. Ook de karakteristieke 25 meter hoge schoorsteen krijgt een nieuwe fundering. De voorspanning die erin wordt aangebracht, voorkomt dat de dikke metselwerkconstructie kan scheuren.
IMd heeft veel ervaring met transformatie. Enkele voorbeelden zijn de de transformatie van een oude marineloods in Den Helder tot schouwburg, van het Techniekmuseum Delft tot kantoorgebouw en een oude machinefabriek op Rotterdam-Zuid eveneens tot modern kantoorpand. Hoewel complexer en dus ook duurder dan nieuwbouw, is de stedenbouwkundige, architectonische en cultuur-historische waarde van getransformeerd erfgoed vele malen groter dan die van nieuwbouw ooit kan zijn.
Volgens de planning wordt het project De Oude Touwfabriek nog dit jaar opgeleverd.