
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bio Science Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.
De opening markeert een belangrijke mijlpaal in het bouwproces en vormt de basis voor de groei- en uitbreidingsstrategie van HALIX. Dit stelt HALIX in staat haar klanten te ondersteunen bij de productie van eiwit gebaseerde producten, de belangrijkste technologie voor de toekomstige productie van geneesmiddelen, en virus gebaseerde producten met geavanceerde technologieën.
De nieuwbouw telt vier productielagen (zogenoemde cleanroom gebieden), een technische ruimte op het dak en onder meer een kantooromgeving op de begane grond. De techniek is het kloppende hart van deze productiefaciliteit. Het productieproces staat centraal en bepaalde uiteindelijk het ontwerp en de indeling van het gebouw. De bouwkundige jas is er vervolgens omheen gebouwd.
De constructie kenmerkt zich door hoge verdiepingen met vlakke vloeren, grote vloeroverspanningen en hoge toelaatbare belasting (20 kN/mt²). Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd binnen 2 jaar.
IMd Raadgevende Ingenieurs was onderdeel van het bouwteam onder leiding van Kuijpers als hoofdaannemer samen met Du Prie (bouwkundig aannemer), Cleanroom Combination Group (cleanrooms) en EGM architecten.
Visual: Kuijpers
Foto en Rendermodel: IMd
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!