
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
De nieuwe Maria Skłodowska-Curiebrug in Amsterdam heeft een uniek ontwerp. De fiets- en voetgangersbrug met een waterkerende deur, maakt de verbinding van Amsterdam-Oost met het Amsterdam Science Park. De brug is vernoemd naar Madame Curie (1867-1934), winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde en Scheikunde, en draagt haar volledige naam: de Maria Skłodowska-Curiebrug. Donderdag 1 maart 2018 wordt de brug feestelijk geopend.
De waterkerende deur bestaat uit twee stalen gekoppelde delen en kantelt via mechanische handbediening, geholpen door het eigen gewicht. De deur snijdt als een mes door het brugdek en scheidt zo het voetpad van het fietspad. Het brugdek is opgebouwd uit een staalplaat-betonvloer met vier geïntegreerde staalbetonliggers. De totale overspanning van de brug bedraagt 25 meter, waarbij de middenpijler op circa 40% en 60% van de overspanning staat.
De gemeente Amsterdam wilde een fiets- en voetgangersbrug over de Ringvaart aanleggen voor een directe verbinding van de Valentijnkade met het Amsterdam Science Park. Het kenmerk van deze nieuwe brug is de rode waterkerende deur, die in het midden van de brug omhoog staat. Bij hoog water in de Ringvaart wordt de deur gesloten.
Dit project is een samenwerking van Bureau Arjan Karssen, I-SAAC, Iv-Consult en IMd, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet.
Foto’s: Hans Peter Föllmi
Bekijk hier het filmpje van de installatie van de waterkerende deur:
Veiligheid, constructie en architectuur volledig geïntegreerd bij Maria Skłodowska-Curiebrug
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!