header image

“Veiligheid oude galerijen eenvoudiger en goedkoper te garanderen”

Woensdag 1 oktober 2014

In 2011 kwam in Leeuwarden met donderend geraas de galerij van een flat uit 1965 naar beneden. De schok was groot, zéker toen bleek dat het probleem niet uniek was. Gebouweigenaren zijn sindsdien naarstig op zoek naar manieren om de constructieve veiligheid van hun naoorlogse flats te garanderen. Dat kan vaak veel eenvoudiger en goedkoper, zo blijkt uit onderzoek door IMd.

Oorzaak van het ongeluk in Leeuwarden was een combinatie van onnauwkeurige uitvoering, hogere belastingen dan waarmee in het ontwerp rekening was gehouden én putcorrosie van het betonstaal. Al snel werd duidelijk dat het geen uniek geval was en dat veel meer flats, gebouwd in de periode 1950-1970, waarschijnlijk niet aan de constructieve veiligheidseisen voldoen.

In 2012 bracht het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarop een speciaal informatieblad uit waarin het gebouweigenaren oproept de veiligheid van hun galerijen te onderzoeken. Datzelfde jaar stelden CUR Bouw & Infra en het Platform Constructieve Veiligheid een beoordelingsprotocol op. De volgende stap – het garanderen van de veiligheid – blijkt in de praktijk geen ABC-tje.

Oplossingen die vaak worden toegepast, zoals onderstempeling met kolommen of ophangconstructies, zijn namelijk zeer ingrijpend en dus kostbaar. Uit onderzoek door IMd aan flats in onder meer Capelle aan den IJssel en Rotterdam blijkt dat in veel gevallen een stuk eenvoudiger en vooral goedkoper aan de eisen kan worden voldaan.

Op basis van verfijnde rekenmethoden wordt eerst de feitelijke krachtswerking bepaald, waarna slimme, simpele oplossingen ervoor zorgen dat met minimale ingrepen toch aan de eisen wordt voldaan. Zo kan de koppeling van galerijdelen met een eenvoudig staalstripje er voor zorgen dat de hele galerij wél constructief veilig is.

Meer weten? Neem contact op met ir. Rob Treels (r.treels@imdbv.nl, 010 20 12 385).

Overige foto’s

Overige berichten