header image

Watertoren uitgeroepen tot Duurzaamste bedrijfsgebouw 2011

Woensdag 23 maart 2011

De Watertoren Bussum is afgelopen zondag in een rechtstreekse uitzending van het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ uitgeroepen tot Duurzaamste Bedrijfsgebouw 2011. In twee van de door de jury gebruikte rekenmodellen behaalde het project de hoogste score ooit gemeten, onder meer dankzij de Duurzaam Construeren-aanpak van IMd Raadgevende Ingenieurs.

De Watertoren levert energie, zuivert zelf zijn afvalwater en wordt verwarmd met afgewerkt frituurvet. Ook de constructie is zeer duurzaam, zowel dat van het nieuwbouwdeel als van de gerenoveerde toren. Aan die laatste is zo min mogelijk gewijzigd; alle bestaande draagkracht is maximaal benut.

IMd ontwikkelde ook een vier verdiepingen hoge staalconstructie die in één keer op de toren is geplaatst, en een eenlaagse parkeergarage die boven het grondwaterpeil blijft; onderwaterbeton, damwanden en bemaling waren daardoor niet nodig – een duurzame oplossing, maar ook financieel zeer aantrekkelijk.

Nooit eerder werden bedrijfsgebouwen zo intensief op duurzaamheid onderzocht. Daarvoor maakte de jury onder meer gebruik van BREEAM, GPR en GreenCalc+. Die jury bestond uit voorzitter Frans Evers (voormalig directeur-generaal Rgd), Anne-Marie Rakhorst (Search), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Elco Brinkman (Bouwend Nederland).

Het Duurzaamste bedrijfsgebouw 2011 is een initiatief van het VARA-radioprogramma ‘Vroege Vogels’ en Technologietijdschrift De Ingenieur. In totaal werden 56 panden aangemeld voor de prijs. Uiteindelijk won de Watertoren het van drie andere genomineerden: Gebouw X Hoge School Windesheim Zwolle, NIOO Wageningen en Rijkswaterstaat Terneuzen.

Initiatiefnemers van Watertoren Bussum zijn Michiel Haas (NIBE) en Bob Custers (VOCUS architecten), verenigd in het Bussums Watertoren Collectief (BWC).

Overige foto’s

Overige berichten