Beoordeling constructieve veiligheid (NTA 8790)
Nederland
.
architectenbureau cepezed
In samenwerking met architectenbureau cepezed heeft IMd een nieuwe aanpak voor de bouw van voetbalstadions ontwikkeld. Maak éérst het dak en zet daaronder vervolgens een stadion (zie deze video). Dat is zo’n 25 procent goedkoper dan de traditionele aanpak. Ook bestaande stadions, sport- en festivalterreinen kunnen er mee worden overdekt. Bijkomend voordeel: na verloop van tijd kan het terrein onder het dak eenvoudig een andere functie krijgen.
Eigentijdse, overdekte sportstadions zijn zeer kostbaar. Zie de plannen voor een nieuwe Kuip die daar vaak sneuvelden. Het relatief kostbaarste onderdeel is het dak. Dat is het gevolg van de rechthoekige of ovale plattegrond van een stadion. Vanuit constructief oogpunt is die zeer ongunstig. Maar behalve duur, beperkt het dak ook de mogelijkheden om een stadion later uit te breiden of in te krimpen.
IMd draait die aanpak om: bouw eerst een constructief optimaal, en daarmee relatief goedkoop, dak. Zet die op een eigen, zelfstandige ondersteuningsconstructie zodat er vervolgens alle vrijheid is om eronder een stadion neer te zetten. Of er evenementen onder te houden. Een ander groot kostenvoordeel: als de tribune het dak niet hoeft te dragen, kan ook deze veel simpeler en dus goedkoper worden geconstrueerd.
Zelfs is het nu mogelijk om demontabele, losse tribunesystemen toe te passen. Die doen in uiterlijk, veiligheid en comfort in niets onder voor traditionele tribunes, maar kunnen eenvoudig worden verwijderd of uitgebreid, al naar gelang een voetbalclub bijvoorbeeld promoveert of degradeert, of bijvoorbeeld Europees voetbal gaat spelen. Met de nieuwe aanpak is het daarnaast ook kostentechnisch interessant om bestaand stadion of evenemententerrein te overdekken.
Het dak met een diameter van zo’n 200 meter bestaat uit een grid van stalen buizen (10 meter lang, rond 500 mm). Alle krachten uit het dak worden opgevangen door een randbalkconstructie van 10 meter hoog en 10 meter breed. De 4 W-kolommen en 4 rechte kolommen waarop het geheel rust, zijn opgebouwd uit stalen buizen rond 700 mm. Lichte kunststof elementen dienen als dakbedekking. Naar behoefte kunnen delen ook open blijven en eventueel later alsnog worden afgedekt.
Uit eerste onderzoeken en berekeningen blijkt de nieuwe aanpak zo’n 25% goedkoper dan een vergelijkbaar traditioneel stadion. Dat is nog exclusief de waarde van het op termijn kunnen aanpassen, uitbreiden, inkrimpen of andere functie geven van het terrein onder het dak. Verdere uitwerking en verfijning van het concept gebeurt op dit moment in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.