header image
header image
header image
header image

Galapagos

Functie Kantoren
Omvang 21.000 m²
Locatie Oestgeest
Opdrachtgever

Provast

Architect

OZ architecten

Opleverdatum 2021

Op het Leiden Bio Science Park in Oestgeest wordt het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor voor Galapagos ontwikkeld. Galapagos is een farmaceutisch onderzoeksbedrijf en wordt zowel eigenaar als gebruiker van dit gebouw. IMd heeft het ontwerp gemaakt voor de hoofddraagconstructie van dit laboratorium- en kantoorgebouw. Het gebouw telt 8 bouwlagen waarvan de onderste bouwlagen bestemd zijn voor ontvangst en parkeerfunctie's.

De opbouw van de constructie bestaat uit een staalskelet met kanaalplaatvloeren. De stabiliteit wordt verzorgd door enkele slanke betonkernen. In het midden van het gebouw bevinden zich over meerdere verdiepingen twee grote atriums, Deze open ruimten worden extra benadrukt door de hoofdtrap die langs het atrium omhoog loopt. De bovenste bouwlaag is bestemd voor de installaties van het gebouw. De gevel is hiervan teruggesprongen en deze verdieping wordt opgebouwd middels een lichte staalconstructie,

Bijzonder aan het project zijn de kleine gevelkolommen, Deze kolommen dragen de verdiepingsvloeren en het dak. Ondanks de hoge verdiepingshoogte zijn dit slanke kolommen die in het beeld wegvallen in het glazen gevelconcept. Ook de gevelkolommen die vanwege het atrium over een langere ongesteunde lengte overspannen worden in dezelfde profilering toegepast.

IMd heeft een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de flexibiliteit van het gebouw, door samen met diverse partijen een plattegrond te ontwerpen waarbij de ruimten vrij indeelbaar zijn. Ook de hoge verdiepingshoogte van bruto 4,5 meter draagt hierin bij. Door de stabiliteitselementen zo slank mogelijk uit te voeren kunnen de plattegronden zo veel mogelijk benut worden voor het laboratorium.

 

Afbeeldingen: Amvest

Overige foto’s

Gerelateerde projecten