De watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is getransformeerd tot exclusief woonhuis. Eind 2022 is het bijzondere transformatieproject opgeleverd en zijn er prachtige foto’s gemaakt.
IMd Raadgevende Ingenieurs was verantwoordelijk voor de constructieve ingrepen in het rijksmonument uit 1917, dat gebouwd is volgens de Amsterdamse School. Daglicht en buitenruimten toevoegen vormde een architectonische en constructieve uitdaging.
Met zorgvuldige ingrepen aan de bakstenen gevels zijn nieuwe gevelopeningen en loggia’s gecreëerd. De dragende metselwerk wanden en het behouden watervat van genageld plaatstaal zijn constructief aangepast en zo veel mogelijk in het zicht gelaten. De bestaande houten vloeren onder het vat zijn versterkt en nieuwe, relatief lichtgewicht staalbetonvloeren zijn in het vat aangebracht.
Naarmate je hoger in de toren komt, worden de gevelopeningen groter en het uitzicht op de stad steeds overweldigender. Onder de fenomenale kapconstructie van staal en hout op de negende verdieping bieden de panoramaramen een uitzicht van 360 graden op de stad.
Kijk voor meer informatie op de projectpagina.
Architect: Zecc Architecten
Fotografie: Stijn Poelstra fotografie & video