header image

Grondstoffenstation Afrikaanderplein winnaar Rotterdam Architectuurprijs 2024

Maandag 24 juni 2024

Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs.

Vakjuryprijs

Ieder jaar vormt de organisatie een nieuwe jury, waarin expertise en ervaring op het gebied van architectuur worden samengebracht. De jury beoordeelt alle inzendingen en selecteert daaruit tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien. Na een bezoek aan deze projecten kiest de jury twee eervolle vermeldingen en wijzen zij de winnaar van de juryprijs aan. In het juryrapport worden de observaties en bevindingen van de jury gedetailleerd beschreven.

De jury is onder de indruk van de alomvattende wijze waarop het Grondstoffenstation inhoud en expressie geeft aan een regeneratieve manier van omgaan met de stad. ‘Deze winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. Het markeert een omslag in de architectuur.’

De jury spreekt lof uit voor de winnaar. ‘In de reeks inzendingen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2024 mag het Grondstoffenstation Afrikaanderwijk een wat rebelse en activistische verschijning zijn, maar de jury ziet hier een bouwwerk dat systeemdenken, optimisme, toekomstgerichtheid en ontwerpintelligentie op fantastische wijze belichaamt. Het is met een zeer groot genoegen dat zij Grondstoffenstation Afrikaanderwijk bekroont met de Rotterdam Architectuurprijs 2024’, staat in het juryrapport.

Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein is een ontwerp van Superuse Studios in opdracht van Afrikaanderwijk Coöperatie, gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Mostert. Het Grondstoffenstation zorgt ervoor dat het afval gescheiden wordt opgevangen in drie perscontainers en zoveel mogelijk wordt gerecycled. Het heeft niet alleen een milieuvriendelijke functie, ook het gebouw zelf is zo duurzaam mogelijk ontworpen en gebouwd. Voor het ontwerp van de constructie, was het minimaliseren van de CO2-footprint het uitgangspunt. De vloeren zijn van hout. De hele constructie, inclusief fundering is demontabel van opzet.

Met de toepassing van hergebruikte stelconplaten is 5.250 kg aan CO2 bespaard.

Met de hergebruikte staalconstructie is nog eens bijna 6.500 kg aan CO2 bespaard.

Dat is samen meer dan 12 retourvluchten Amsterdam-Istanbul (bron: Atmosfair)

Lees het hele juryrapport van de RAP2024 via: Juryrapport 2024

Lees meer over het Afrikaanderplein via: Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Opdrachtgever: Superuse Studios i.s.m. Afrikaanderwijk Coöperatie
Architect: SuperUse Studios
Uitvoering: Aannemersbedrijf Mostert
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Geotechnisch adviseur: Mos Grondmechanica B.V.
Visualisatie: Frank Hanswijk  

 

Overige berichten