Vertical is vorige maand opgeleverd. Dat werd gevierd met een feestelijke barbecue met de (toekomstige) bewoners. De meeste woningen van dit wooncomplex in Amsterdam Sloterdijk zijn inmiddels verkocht. Vertical is een ontwikkeling van Heijmans Vastgoed. Het gebouw is ontworpen door vijf Nederlandse architectenbureaus: NL Architects, Chris Collaris Architects, studio Donna van Milligen Bielke, Space Encounters en DS Landschapsarchitecten. Tuinen en veel groen op elke verdieping maken van het gebouw een fijne woonomgeving met eigen microklimaat.
Vertical Amsterdam Sloterdijk
Vertical bestaat uit twee geschakelde torens en drie deelgebieden: West, East & Center. Het programma bestaat uit ruim 800 m2 aan commerciële ruimtes en in totaal 168 woningen, van appartementen in verschillende groottes, tot tuinlofts en grondgebonden woningen.
Veilige en logische constructie
Vanaf de tenderfase in 2016 tot aan de oplevering was de rol van IMd Raadgevende Ingenieurs om de vijf ontwerpen met elkaar te verbinden tot één logische structuur, door steeds (bij) te sturen op een veilige en efficiënt te bouwen constructie. Daarbij was een goede overgang tussen de deelontwerpen van de vijf architectenbureaus essentieel voor de haalbaarheid van het uitdagende plan.
Gestapelde tuinen
De gestapelde tuinen brengen constructief natuurlijk enkele uitdagingen met zich mee. Zware uitkragende plantenbakken uit prefab beton zijn soms wel tot 1 meter gevuld met substraat. Ondanks de hoge belastingen die dit met zich meebrengt en de verspringen vloeruitkragingen, is het gelukt om de vervormingen van de vloerranden beperkt te houden. Hiermee werd het mogelijk een goede bouwkundige detaillering te creëren, zowel van de binnenafwerking als van de kaarsrechte groene buitengevels.
Eigen zelfvoorzienende energiecentrale
De VvE van Vertical exploiteert een eigen zelfvoorzienende energiecentrale, die op het dak van het gebouw staat. Alle techniek voor gevelonderhoud, installaties en de zonnepanelen zijn mooi weggewerkt in de kroon van de toren. Dit ‘fabriekje’ is onder constructieve architectuur ontworpen: een verfijnd staaltje (constructieve) engineeringskracht.
Foto's: Heijmans Vastgoed