
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
In Heerde wordt gebouwd aan een Circulair Centrum van hergebruikte betonnen elementen. “Sterker nog, we zijn al begonnen, alleen dan omgekeerd,” vertelt Gerd Jan Jongerman van Lagemaat. De betonelementen uit het inmiddels compleet gedemonteerde donorgebouw Prinsenhof Arnhem liggen inmiddels opgeslagen, klaar voor toepassing in het nieuwe gebouw. Het ontwerp wordt nu geoptimaliseerd en ingevuld. In deze vlog delen architectenbureau cepezed, IMd Raadgevende Ingenieurs en circulair demonteerbedrijf Lagemaat de status van het project.
Jasper Manders, architectenbureau cepezed: “In een traditioneel ontwerpproces werk je van A naar B en krijgt een gebouw steeds meer detail. In dit project moet je helemaal vooraan in het proces grip krijgen op de elementen die al bestaan en gebruikt zijn. Dat is heel bepalend voor de opgave.”
Marijn Landman, IMd Raadgevende Ingenieurs: “Grondstoffen zijn eindig. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat gesloopt beton niet onder het asfalt belandt, zoals nu vooral gebeurt. Dat we met ReCreate op deze schaal aan de slag zijn met betonnen hergebruikte elementen, is heel ongebruikelijk.”
Gerd Jan Jongerman, Lagemaat: “We moeten allemaal het nut en de noodzaak gaan inzien dat we anders met materialen moeten omgaan. Lagemaat wil laten zien dat dat ook daadwerkelijk kan.”
De vraag naar circulair slopen neemt toe, staat ook in het recente NOS-bericht van 15 juli. Vraag en aanbod van tweedehands bouwmaterialen zijn nu nog niet altijd goed op elkaar afgestemd. Maar een nieuw gebouw kan al tot 97 procent uit bestaand materiaal worden gemaakt, volgens de sector van circulaire sloop- of beter gezegd demonteerbedrijven. Circulair Centrum Heerde wil de circulaire economie versnellen en wordt een broeinest van innovatie en kennisuitwisseling.
Circulair Centrum Heerde is een onderdeel van het internationale onderzoeksproject ReCreate. ReCreate heeft als doel om te onderzoeken hoe betonnen elementen zonder schade kunnen worden gedemonteerd en worden hergebruikt in nieuwbouw, leidend tot winstgevende businesscases. Het vierjarige project heeft €12,5 miljoen aan financiering ontvangen vanuit het Horizon 2020 programma van de EU. De Nederlandse vertegenwoordiging bestaat uit TU Eindhoven, TNO, Consolis VBI, Lagemaat en IMd Raadgevende Ingenieurs.
Video: Erwin Nijland VideoProducties
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!