header image

Vlog-update Circulair Centrum Heerde

Donderdag 27 juli 2023

In Heerde wordt gebouwd aan een Circulair Centrum van hergebruikte betonnen elementen. “Sterker nog, we zijn al begonnen, alleen dan omgekeerd,” vertelt Gerd Jan Jongerman van Lagemaat. De betonelementen uit het inmiddels compleet gedemonteerde donorgebouw Prinsenhof Arnhem liggen inmiddels opgeslagen, klaar voor toepassing in het nieuwe gebouw. Het ontwerp wordt nu geoptimaliseerd en ingevuld. In deze vlog delen architectenbureau cepezed, IMd Raadgevende Ingenieurs en circulair demonteerbedrijf Lagemaat de status van het project.

 

Aan het woord in deze vlog

Bekijk hier de vlog

Jasper Manders, architectenbureau cepezed: “In een traditioneel ontwerpproces werk je van A naar B en krijgt een gebouw steeds meer detail. In dit project moet je helemaal vooraan in het proces grip krijgen op de elementen die al bestaan en gebruikt zijn. Dat is heel bepalend voor de opgave.”

Marijn Landman, IMd Raadgevende Ingenieurs: “Grondstoffen zijn eindig. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat gesloopt beton niet onder het asfalt belandt, zoals nu vooral gebeurt. Dat we met ReCreate op deze schaal aan de slag zijn met betonnen hergebruikte elementen, is heel ongebruikelijk.”

Gerd Jan Jongerman, Lagemaat: “We moeten allemaal het nut en de noodzaak gaan inzien dat we anders met materialen moeten omgaan. Lagemaat wil laten zien dat dat ook daadwerkelijk kan.”

 

(Bijna) volledig circulair bouwen

De vraag naar circulair slopen neemt toe, staat ook in het recente NOS-bericht van 15 juli. Vraag en aanbod van tweedehands bouwmaterialen zijn nu nog niet altijd goed op elkaar afgestemd. Maar een nieuw gebouw kan al tot 97 procent uit bestaand materiaal worden gemaakt, volgens de sector van circulaire sloop- of beter gezegd demonteerbedrijven. Circulair Centrum Heerde wil de circulaire economie versnellen en wordt een broeinest van innovatie en kennisuitwisseling.

 

ReCreate: hergebruik van prefab beton voor een circulaire economie

Circulair Centrum Heerde is een onderdeel van het internationale onderzoeksproject ReCreate. ReCreate heeft als doel om te onderzoeken hoe betonnen elementen zonder schade kunnen worden gedemonteerd en worden hergebruikt in nieuwbouw, leidend tot winstgevende businesscases. Het vierjarige project heeft €12,5 miljoen aan financiering ontvangen vanuit het Horizon 2020 programma van de EU. De Nederlandse vertegenwoordiging bestaat uit TU Eindhoven, TNO, Consolis VBI, Lagemaat en IMd Raadgevende Ingenieurs.

 

Video: Erwin Nijland VideoProducties

Overige foto’s

Overige berichten