
De Tornado en de rol van IMd: Tickets verkrijgbaar voor de opening van Fenix
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
BioPartner 5 heeft de European Steel Design Award 2023 gewonnen! Dat werd op 12 september bekendgemaakt tijdens de EUROSTEEL Conference in Amsterdam. In oktober 2022 won het project al de Nationale Staalprijs 2022.
Voor de verkiezing van het beste Europese staalbouwproject waren 18 projecten ingediend uit 11 landen. BioPartner 5 is als winnaar gekozen vanwege de grootschalige toepassing van hergebruikt staal. Daarmee is het project een lichtend voorbeeld voor een nieuwe manier van bouwen met staal.
De European Steel Design Award (ESDA) wordt elke twee jaar uitgereikt door de European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) met als doel het stimuleren van een creatieve en uitmuntende toepassing van staal in architectuur.
Bekijk hier alle genomineerde projecten.
BioPartner 5 is een 6.200 m² groot multifunctioneel centrum op het Leiden Bio Science Park dat bestaat uit kantoren, laboratoria en ontmoetingsruimte. Het is de eerste grootschalige toepassing van het door IMd Raadgevende Ingenieurs zelf ontwikkelde donorskeletprincipe: twee derde van de staalconstructie (165.000 kilogram) bestaat uit hergebruikt constructiestaal, geoogst uit een nabij gelegen laboratoriumgebouw. BioPartner 5 is het eerste in Nederland opgeleverde ‘Paris Proof’ gebouw.
Projectpartners BioPartner 5: BioPartner Leiden, Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden, Popma ter Steege Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs, Vic Obdam Staalbouw, De Vries en Verburg, Stone 22 (projectmanagement)
Teamfoto: Pieter Kers | Beeld.nu
Projectfoto's: René de Wit
Nieuw museum vanaf 16 mei open voor publiek
Een goed onderkomen bieden aan de grote stoom asielzoekers is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Er is nu een bouwconcept ontwikkeld waarmee eenvoudig een tijdelijk thuis kan worden gecreëerd: Mobaco-a.
Sinds 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen wettelijk verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren volgens de NTA 8790. Maar wat houdt deze NTA nou precies in? Voor welk type gebouwen geldt deze verplichting? Op welke manier en door welke partij moet de periodieke beoordeling uitgevoerd worden? Vóór wanneer en hoe vaak? Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 6 maart beantwoorden we al deze vragen én meer!